Contul meu
Coş cumpărături 0

Toate produsele

Produs adăugat cu succes la coşul dvs.

Cantitate
Total

0 articole în coșul dvs. Aveţi un produs în coş.

Total produse:

Voi aplicati Regula celor 5 secunde?

Voi aplicati Regula celor 5 secunde?

“Regula celor 5 secunde” ne permite sa mancam un aliment in situatia in care l-am scapat pe jos si l-am ridicat in cel mult 5 secunde. Cu alte cuvinte, contactul alimentului cu podeaua pentru doar 5 secunde impiedica transferul bacteriilor, astfel ca eventualul consum al acestuia nu ar periclita sanatatea.

Noi suntem de parere ca bacteriile se pot transfera aproape instantaneu, indiferent cat de rapid se actioneaza, astfel ca alimentele pot deveni purtatoare bacterii, dintre care unele chiar foarte periculoase, precum Salmonela sau E.coli.

Cercetatorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie, dupa cum se arata in Daily Mail , au concluzionat in urma unui studiu ca regula este partial adevarata, astfel ca unele alimentele mancate dupa ce au intrat in contact cu podeaua nu prezinta riscuri mari pentru sanatate.

Studiul a vizat transferul bacteriilor E.coli și Staphylococcus aureus de pe suprafate de anumite tipuri pe diferite alimente, precum painea prajita, biscuitii , pastele fainoase si dulciurile cu suprafete lipicioase.

S-a demonstrat ca:

-       timpul este un factor important in procesul de transfer al bacteriilor: alimentele lasate in contact cu pardoseala vor atrage in 5 secunde mai putine bacterii decat daca ar fi lasate, sa zicem, 30 de secunde.

-       materialul din care este pregatita mancarea conteaza, la fel de mult cat conteaza suprafata pe care ajunge mancarea. Astfel, alimentele cu suprafete lipicioase, precum dulciurile, tind sa preia mai multe bacterii decat cele aspre, precum painea prajita. De asemenea, de pe mocheta se transfera mai putine bacterii decat de pe suprafetele laminate sau de pe gresie.

S-a mai relevant ca mancarurile procesate (cu un continut ridicat de sare sau zahar) tind sa retina mai putine bacterii, la fel si prajiturile care au un continut scazut de apa.

Daca rezultatul studiului te indeamna sa aplici “Regula celor 5 secunde” in anumite conditii, noi am discutat cu doctori care ne-au recomandat ca alimentele contaminate sa fie consumate doar dupa ce au fost spalate.

Nu suntem specialiti, dar experienta ne arata ca, atat timp cat exista un risc teoretic de imbolnavire, mai bine renunti la mancare scapata pe jos. Pur si simplu nu vrem ca nimeni sa isi assume acest risc.

In privinta copiilor, cu atat mai mult nu suntem adeptii obiceiului de a-i expune pe cei mici la contactul cu alimente contaminate in speranta ca isi vor intari sistemul imunitar, existand riscul ca acestia sa intre in contact cu o bacterie periculoasa.

Tu cum procedezi cand vine vorba despre “Regula celor 5 secunde”? Au fost cazuri in care a meritat sa iti asumi riscul?

PINK Lemonade

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code
Va rugam asteptati...